Ласкаво просимо Вас до нас в бібліотеку. Відвідайте, не пошкодуєте!

понеділок, 27 січня 2014 р.

Голокост, незагоєна рана


                У 2005 році Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію № 60/7 "Пам'ять про Голокост", що проголосила 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту. Україна приєдналася до цього документу у 2012 році та вперше скромно відзначила Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту.           
              Голоко́ст — переслідування і масове знищення євреїв і циган у Німеччині під час Другої світової війни; систематичне переслідування і знищення європейських євреїв і циган нацистською Німеччиною і колабораціоністами протягом 1933 — 1945 років. Як жертв Голокосту зазвичай сприймають також інші етнічні та соціальні спільноти, яких нацисти переслідували і знищували за приналежність до цих спільнот (цигани, геї, масони, безнадійно хворі тощо).
                Офіційно визнано, що від 5,5 до 6,1 мільйони євреїв було вбито протягом Голокосту, з них від 2,2 до 2,5 мільйони на території колишнього Радянського Союзу, значною мірою в Україні. Три мільйони осіб було вбито в газових камерах, близько двох мільйонів розстріляно, інші були вбиті іншими методами, померли від голоду, виснаження, примусової праці або екстремальних життєвих умов, в яких вони були змушені перебувати.
               27 січня проведено годину історії «Голокост, незагоєна рана» в Веселинівському районному історичному музеї де зібрались люди небайдужі до історії рідного краю.
 Захід розпочала завідуюча відділом обслуговування Веселинівської ЦРБ Л.М.Гордович розповідю про голокост, як явище, про голокост по відношенню до етнічних та соціальних спільнот, яких нацисти переслідували і знищували за приналежність до цих спільнот (євреї, поляки, цигани, геї, масони, безнадійно хворі тощо).
                Директор районного історичного музею Ю.П.Бурим розповів про масові розстріли євреїв на території Веселинівського району в роки Другої Світової війни, а також про дослідження та зібрання свідчень про факт масового знищення евреїв в селі Урсулівка. Установлено конкретне місце даної події.                  
              Керівник історико-краєзнавчого гуртка при РБДТ С.А.Шепета показав презентацію про голокост на Веселинівщині, а члени гуртку – учні районної гуманітарної гімназії Митрофановська Настя, Додонова Даша, Комаренко Діма зачитали зібрані ними свідчення розстрілу євреїв в селах Подолянка, Градовка.





Немає коментарів:

Дописати коментар