Ласкаво просимо Вас до нас в бібліотеку. Відвідайте, не пошкодуєте!

понеділок, 1 лютого 2016 р.

Голокост – лихо століття

 Голокост в перекладі з давньогрецької означає “всеспалення”. Багато євреїв надають перевагу власному терміну Шоа (катастрофа). Шоа – цілеспрямоване, масове знищення єврейства на підконтрольних нацистській Німеччині територіях у 1933-1945 роках та країнах, що були її союзниками.              
В широкому розумінні Голокост – це також геноцид циган, масові вбивства поляків, радянських військовополонених, душевнохворих та гомосексуалістів.  Усього нацистами було страчено 11 мільйонів людей, з яких безпосередньо євреї становили приблизно половину.
До початку Другої світової війни у Європі жили 9 мільйонів євреїв. У 1950 році їх залишилося 3,5 мільйони. У Польщі, країнах Балтії та у Німеччині за роки Голокосту було вбито до 90% євреїв.
Голокост завершився із капітуляцією Німеччини у травні 1945 року.
27 січня  в читальному залі районної бібліотеки відбувся захід з нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту.
Л.М.Гордович, завідуюча відділом обслуговування районної бібліотеки розповіла про загальну кількість жертв, методи винищення, медичні експерименти, які проводилися над ув’язненими в концтаборх.
Ю.П.Бурим директор районного історичного музею розповів про  масові розстріли євреїв на території Миколаївської області і Веселинівського району зокрема в роки Другої Світової війни. Юрій Петрович ознайомив присутніх з копіями документів, які надіслали з Одеського архіву на запит щодо розстріляних веселинівців в ті часи.
Присутні на заході  активно обговорювали дану тему, ділилися спогадами – хтось своїми, хтось зі слів близьких чи знайомих.
Для присутніх було оформлено книжкову викладку «Голокост – лихо століття».



Немає коментарів:

Дописати коментар