Ласкаво просимо Вас до нас в бібліотеку. Відвідайте, не пошкодуєте!

четвер, 11 лютого 2016 р.

Він воскресне в тридцятім столітті


    

Під такою назвою 3 лютого  у актовій залі районного Будинку дитячої творчості відбулася науково-практична конференція,  присвячена  80 - річчю від дня народження нашого земляка – археолога зі світовим ім’ям, поета, справжнього патріота, великого Українця -  Бориса Миколайовича Мозолевського.
В роботі конференції взяли участь заступник голови районної ради О.М. Загорулько, завідуюча сектором з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськими організаціями та засобами масової інформації апарату РДА Н.В. Усликова, секретар селищної ради О.А.Шевченко,  родичі уславленого земляка О.В. Добровольська та  Л.В. Калиняк, голова Веселинівської селищної громадської організації жінок «Пектораль»  Ратушняк Л.Г., директор районного історичного музею Ю.П. Бурим, історик – краєзнавець С.А. Шепета, учні Веселинівської районної гуманітарної гімназії,   Веселинівської ЗОШ І-ІІІ ст., директор музею с.Катеринівка Н.І. Денисюк, завідуюча відділом обслуговування районної бібліотеки Л.М. Гордович, директор районного Будинку дитячої творчості І.В. Павлюк,  члени клубу «Книголюб» та шанувальники творчості Б. Мозолевського.
Учасники заходу ознайомилися зі сторінками біографії Бориса Миколайовича, його життєвим шляхом,  археологічною та літературною спадщиною. Шанувальники творчості поета  читали його поезії, родичі ділилися спогадами про щирість та широту його душі, безмежну любов до рідного краю, односельців, однокласників, а вихованці вокального ансамблю  музичної школи «Талант»  (керівник Р. Чаленко) виконували пісні на слова Бориса Мозолевського («Хома», «Шипшина»).
Учасники заходу обмінялися думками  з приводу  вшанування пам’яті уславленого земляка як у нас - на його малій батьківщині, так і в  Україні.  Історик краєзнавець Шепета С.А. повідомив про те що ініціативною групою веселинівців знято відеоролик про Бориса Миколайовича,  вчитель районної гуманітарної гімназії А.Б. Зайцева  проінформувала зібрання про те, що педагогічний та учнівський колективи гімназії вийшли з ініціативою присвоєння їхньому  навчальному закладу,  імені Бориса  Мозолевського  та розказала, що вже ними зроблено  для вирішення даного питання. Приємною була для всіх присутніх  звістка про те, що на знак вшанування пам’яті Бориса Мозолевського сесією Веселинівської селищної ради  від 11 квітня 2015 року прийнято рішення № 11 про перейменування назви  центральної площі селища (Леніна) на  площу Бориса Мозолевського зі встановленням пам’ятного знаку, а на найближчій сесії селищної ради ( 18.02.16.) буде розглядатися питання про перейменування  вулиці Леніна на вулицю Бориса Мозолевського. 
На завершення історик – краєзнавець С.А. Шепета та директор Катеринівського сільського музею Н.І. Денисюк  прочитали власні поезії – посвяти Борису Мозолевському.

МОЗОЛЕВСЬКОМУ Б.М.

Не забули тебе, земляче
Ні родина, ні близькі, ані колеги…
Не один у річницю заплаче –
Про вірші, відкриття – Україні твої обереги.

Ти ж про всіх пам’ятав:  земляків,
Однокласників, школу, малу батьківщину.
Славив всіх у віршах – вчителів,
 маму, друзів,  головне ж – Україну!

Поважав і для світу з’явив
Таємниці войовників – скіфів.
Пектораль  ти відкрив, дослідив
Їх діяння , заховані в міфах.

В дисиденти тебе не вписали –
Може чудо, ангели небесної охорони
Для науки і творчості  врятували –
Хоч плював на усі заборони!

Не даремно громада прохає:
 гімназію, вулицю, площу назвати
іменем генія – археолога і  поета ,
щоб завжди його  знати і пам’ятати!

                                                     Шепета С.А.




Немає коментарів:

Дописати коментар