Ласкаво просимо Вас до нас в бібліотеку. Відвідайте, не пошкодуєте!

суботу, 8 червня 2019 р.


Вода цілюща і живильна
Дискусія
07.06.2019.

    В історичному музеї  Веселинівської селищної ради, було проведено захід – дискусію «Вода цілюща і живильна» для слухачів «Університету ІІІ віку».
       Бібліотекар КЗ  «Публічна бібліотека» Л.М.Гордович розповіла що вода - це джерело життя і всього живого. Однак 97% усіх водних ресурсів - це запаси Світового океану, не придатні для пиття. Приблизно 2,1% води зосереджено в полярних льодах і льодовиках. Вся прісна вода в озерах, річках і в складі ґрунтових вод становить лише 0,6% від її загальної кількості. 
          На сьогоднішній день більше мільярда людей не мають доступу до чистої води. Деякі факти про сучасний стан води, а також прогнози на майбутнє:
- за підрахунками ООН, до 2025 року 2/3 населення Землі будуть жити в регіонах, що мають середній або сильний недолік води;
- у розвинених країнах до 30% води втрачається при доставці споживачеві, а у великих містах втрати становлять 40-70%;
- у країнах, що розвиваються, майже 90% каналізаційних стоків зливаються у водойми та річки без будь-якого очищення;
- щорічно 2,2 мільйона людей у світі помирають від хвороб, пов'язаних з низькою якістю води, 90% з них - діти до 5 років.
- у ХХ столітті використання води зросло у 6 разів порівняно з попередніми століттями;
- вода на планеті використовується вкрай нерівномірно (у США на кожного жителя витрачається в середньому 380 літрів води в день, в Німеччині - 129 літрів в день, а в багатьох країнах, що розвиваються - не більше 20-30 літрів в день);
- у багатьох великих регіонах, таких як США, Індія і Китай, вода з підземних джерел витрачається швидше, ніж поповнюється, прямим наслідком чого є загроза гострого дефіциту води в недалекому майбутньому.
       Спеціаліст ЦНСП О.В.Двойнісюк навела цікаві факти про воду, а також провела невеличкий дослід:  було взято вісім проб води з різних місць нашого селища Веселинове   і різними методами  визначали смак, запах, колір, жорсткість.
     Здається, що нічого нового ми вже не дізнаємося про воду, проте вона таїть в собі ще мільйони загадок, вчені кожен день відкривають цікаві і невідомі факти про неї. Подарувавши людям воду, природа дала їм до рук величезне багатство.








Немає коментарів:

Дописати коментар