Ласкаво просимо Вас до нас в бібліотеку. Відвідайте, не пошкодуєте!

середу, 27 квітня 2016 р.

Чорнобиль: трагедія, подвиг, застереження.

 Чи буде квітень, як завжди
Дарунком весняної здоби.
Чи власним іменем біди
Ми назвемо його Чорнобиль?
Чи може викреслимо його
З календарів своїх допоки
Нас теплий грітиме вогонь
Ще не відкритих ізотопів?
Безмежна мисль, немає меж
Її спинити годі!
І ти, Чорнобилю, ти теж
Не маєш меж сьогодні.
      26 квітня! В пам’яті українського народу це день чорнобильського лиха, болю, суму, і забути це й викреслити із нашої пам’яті – неможливо.  Минуло 30 рокiв, а чорний день Чорнобильської трагедiї продовжує хвилювати людей: i тих, кого вiн зачепив своїм недобрим крилом, i тих, хто пiзнiше народився далеко вiд покривдженої землi. Цей день не минув  безслiдно, вiн розплодив по свiту багато трагедiй; вiн буде завжди об'єднувати всiх одним спогадом,     однiєю печаллю, однiєю надiєю.
      22 квітня на черговому засіданні клубу «Книголюб» та Університету третього віку, який відбувався в районному історичному музеї присутні згадували своїх рідних, знайомих, друзів та сусідів, котрі в той  страшний час для всіх  став на захист народу і землі України, хто брав участь у ліквідації аварії та будуванні захисної споруди-саркофага, який сховав залишки зруйнованого реактора.  Пожежників і робітників атомної станції, що залишились працювати після вибуху, і атомщиків з інших станцій, що прийшли їм на допомогу.  Це і водіїв машин, що прийшли на ліквідацію аварії. І льотчиків гелікоптерів, з яких у воронку реактора закидали пісок. Це і шахтарів, які під зруйнованим реактором будували фундамент для саркофагу. Це і будівельників, що зводили сам саркофаг. Це й молодих хлопців — солдат нашої армії, яких засилали всюди, де не вистачало людських рук.  І звичайно ж — це медичних працівників, які рятували тих же пожежників під час гасіння пожежі і вже після неї. Адже навіть знаходитись біля враженого такою великою дозою радіації було дуже небезпечно.
      Про історію міста Чорнобиль, передісторію  Чорнобильської катастрофи, її причини та наслідки розповіла завідуюча  відділом обслуговування Веселинівської ЦРБ Гордович Л.М.    
    Як сталася аварія, хто першим почав боротьбу з невидимим ворогом розповів директор районного історичного музею Бурим Ю.П.
      Присутнім був показаний відеофільм «Припять. До и после аварии 1986-2015» та оформлено книжкову виставку  «Чорнобиль: загублений світ».


Немає коментарів:

Дописати коментар