Ласкаво просимо Вас до нас в бібліотеку. Відвідайте, не пошкодуєте!

середу, 27 квітня 2016 р.

Чорнобиль: події і уроки. Питання і відповіді.

Ви чули, як плаче спустошена Прип'ять,
За скоєний гріх розіп'ята живцем,
Прип'ята до неба, щоб вічності випить,
Щоб вмити від бруду змарніле лице?
Регочуть іони малиновим дзвоном,
Вбиваючи блиск нерозкритих очей,
Ридає вночі божевільна мадонна,
Приймаючи з лона холодних дітей
В бездонність ночей.
І тихо ступає життя у полин,
І лине Чорнобильський дзвін.
А. Багряна
      Б'ють тривожним набатом дзвони Чорнобиля... Вони нагадують: Пам'ятайте! Хай не повториться! Хай земля зацвітає навесні пишним буйством кольорів, хай пнуться до сонця трави, хай повертаються з чужини журавлі, несучи на крилах радість зустрічі з рідною землею. Хай кожен новий день сповнює ваші серця миром, спокоєм, одухотвореністю. Пам'ятаймо! 30 років тому за 100 кілометрів на північ від Києва сталася найбільша техногенна катастрофа в історії людства - аварія на Чорнобильській АЕС, яка призвела до радіоактивного опромінення великої кількості людей, забруднення води та значних територій.
      В районному історичному музеї 25 квітня проведено захід для учнів старших класів районної гуманітарної гімназії присвячений цій трагічній даті.
Про історію міста Чорнобиль, передісторію  Чорнобильської катастрофи, її причини та наслідки розповіла завідуюча  відділом обслуговування Веселинівської ЦРБ Гордович Л.М   
     Як сталася аварія, хто першим почав боротьбу з невидимим ворогом розповів директор районного історичного музею Бурим Ю.П. Юрій Петрович назвав імена  жителів Веселинівщини, які брали участь в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.         
Історик-краєзнавець А.С.Шепета розповів як він ще студентом в 1974 році побував з екскурсією на будівництві Чорнобильської АЕС.
      В.І.Луценко розповів що він в 1988 році в складі підрозділу Міністерства внутрішніх справ УРСР охороняв міста і села в  забрудненій радіонуклідами зоні від мародерів. Також Віталій Іванович відповідав на питання учнів.
    Присутнім були  показані відеофільми «20 фактов о Чернобыльской катастрофе», «Чернобыль навсегда» та оформлено книжкову виставку  «Чорнобиль: загублений світ».




Немає коментарів:

Дописати коментар