Ласкаво просимо Вас до нас в бібліотеку. Відвідайте, не пошкодуєте!

вівторок, 11 жовтня 2016 р.

В землі не скрилось, тліном не взялось

День партизанської слави вiдзначається в Українi 22 вересня. Вiдповiдний указ пiдписав у 2001 роцi другий президент країни Леонiд Кучма.   Найефективнішою формою руху Опору став партизанський рух. На Україні загальна чисельність партизан сягала 300 тисяч осіб.  Директивою від 29 червня 1941 року та постановою ЦК ВКП (б) від 18 липня 1941р. ставилося завдання створення на окупованій території оперативних загонів і диверсійних груп для боротьби з частинами ворожої армії, для розгортання партизанської війни і створення нестерпних умов для агресора і його посібників та організацію Опору в тилу німецько-фашистських військ. В Українському антифашистському русі Опору існувало в основному 2 течії: радянський рух Опору (партизани і підпільники) та національно-визвольний рух на чолі з ОУН, який крім боротьби проти німців, вів активну антирадянську і антипольську діяльність, домагаючись основної мети – розбудови соборної України.
23 вересня в районному історичному музеї відбулося чергове засідання клубу «Книголюб» та Університету третього віку присвячене Дню Партизанської Слави та 75-річчю з часу трагедії у Бабиному Яру.
Розпочав захід директор районного історичного музею Ю.П.Бурим розповіддю про партизанів Миколаївщини, а також розповів про В.І.Благодаря та С.Г.Колбасовського – партизанів з Веселинівщини .
Історик-краєзнавець С.А.Шепета  розповів про повстансько-партизанський рух на Україні в роки Другої Світової війни.
В.П.Ткач, дитина війни, поділився своїми спогадами про підпільників, які діяли в Веселиновому.
     Завідуюча відділом обслуговування Веселинівської ЦРБ Л.М.Гордович розповіла, що після Другої світової війни Бабин яр став символом людської трагедії, страждань мирного населення під час війни. У 1941-1943 роках Бабин яр став місцем масових страт і поховань, величезною братською могилою понад 100 000 людей різних національностей: євреїв, українців, росіян, циган. Вбивали євреїв, заручників, комуністів, військовополонених, підпільників, партизанів, українських націоналістів, психічно хворих з лікарні ім. Павлова. 75-річчя трагедії Бабиного яру є нагодою не тільки згадати жертв війни та Голокосту, але й вшанувати героїв опору нацизму.
         Присутнім був показаний відеофільм «Бабий Яр – помним и чтим».
         Всі присутні ділилися своїми спогадами, розповідали історії почуті від своїх батьків.

          Для присутніх  була оформлена   книжкова викладка  «В землі не скрилось, тліном не взялось».




Немає коментарів:

Дописати коментар