Ласкаво просимо Вас до нас в бібліотеку. Відвідайте, не пошкодуєте!

вівторок, 14 березня 2023 р.

«Таємниці лісів Миколаївщини»

 Члени клубу «Книголюб» не змінюють своїх традицій та уподобань – вивчають історію рідного краю. Чергове засідання  «Таємниці лісів Миколаївщини» присвячене великому земляку і унікальній людині, яка створила справжнє диво.

На Вознесенщині, серед кам'янистого степу, росте чудовий ліс. Його називають лісом Скаржинського. Тисячі звірів, птахів живуть під зеленим  шатром Вознесенського краю, який приносить людям прохолоду, чисте повітря, тишу та спокій матінки Природи – такими словами почала свою розповідь       бібліотекар читальної зали КЗ «Публічна бібліотека» Гордович Л. М.

Віктор Петрович Скаржи́нський  — герой Франко-російської війни 1812 року, діяч сільського господарства, один з піонерів і пропаґандистів степового і полезахисного лісорозведення. Скаржинський організував у своєму маєтку  передове на той час господарство з поліпшеними сівозмінами. Організував лісові розсадники і розробив агротехніку вирощування садивного матеріалу щодо степових умов.  Винайшов і впровадив для захисту сільгоспугідь лісосмуги. Лісопосадки перевищували 400 гектарів, для накопичення води в балках було облаштовано греблі і споруджено 40 ставків.      

Дендрологічний сад у його маєтку нараховував близько 300 видів дерев (кедри, сосни, туї, тамарикси, ялівці — насіння імпортувалися та акліматизувалися з Німеччини, США, Франції), плодовий сад — близько 200 видів (140 сортів яблук, 81 сорт груш, 20 сортів вишень і слив, 50 сортів абрикос) з виноградником (100га), плантацію шовковиці  (150га). Постачав саджанці з власного розсадника в Одеський ботанічний сад, для акацієвих алей в П'ятигорську, парків Алупки і Місхора.

Сучасне державне заповідне урочище Трикратський ліс є колишнім маєтком Скаржинського та невід’ємною частиною національного природного парку «Бузький Гард», являє собою штучну ясеневу діброву площею 247 га з озером, безліччю заплутаних стежок і містків, перекинутих через рукави річки Арбузинка, а також штучно прокладені канали. Трикратський ліс включає заповідні урочища «Літній хутір Скаржинського», «Василева пасіка», «Рацинська дача», «Мар’їн гай», «Миронів сад», «Виноградний сад», озера Лебедине і Чаплине.

Члени клубу «Книголюб» з цікавістю подивилися відеофільми «Легенда Півдня», «Віктор Скаржинський», інтерв’ю з автором книги «В. П.  Скаржинский. Живая легенда Юга.» Світланою Бойчук.

Директор Веселинівського історичного музею Бурим Ю. П. показав слайдову презентацію і розповів про ДП «Веселинівське лісове господарство» - історію його створення, людей, які самовіддано ставляться до відтворення та охорони лісів та  не байдужих до прекрасного – створення нових зелених насаджень у степовій зоні.  Державне підприємство «Веселинівське лісове господарство» та його підрозділи – Веселинівське, Мостівське, Доманівське, Варюшинське - підпорядковане Миколаївському обласному управлінню лісового та мисливського господарства, підприємство з вирощування лісу, декоративного садивного матеріалу, виготовлення пиломатеріалів.













Немає коментарів:

Дописати коментар