Ласкаво просимо Вас до нас в бібліотеку. Відвідайте, не пошкодуєте!

понеділок, 20 березня 2023 р.

Українська хустка - оберіг, символ нації!

 

Сьогодні яскраві хустки дедалі частіше можна побачити на  вулицях українських міст. Представниці слабої половини суспільства,  одягнені у колоритний головний убір, виглядають доволі оригінально. Ексклюзивність хустинки завоювала прихильність жінок, дівчат і маленьких леді. Їх колись  носили бабусі, а тепер  хустки почали одягати на свята, дарувати на Дні народження і передавати у спадок.



    Члени клубу «Книголюб» на черговому засіданні відвідали виставку – колекцію хусток Вікол Таїсії Василівни «Українська хустка – і оберіг, і доля, і краса».  



Бібліотекар читальної зали КЗ «Публічна бібліотека» Гордович Л. М. розповіла присутнім, що українська хустка – це головний убір жінки, важлива сімейна реліквія, яку передавали з покоління в покоління. Це давній символ жіночої душі, кохання та вірності. А Всесвітній день української хустки, який святкується 7 грудня – це не просто ще одне свято в календарі, а важливий внесок у збереження та популяризацію нашого національного надбання.




Екскурсію виставкою провела Таїсія Василівна Вікол – народознавець - людина активна, непосидюча, яка весь свій вільний час присвячує вивченню та збереженню традицій і звичаїв рідного краю, збору квітів, лікарських трав, виготовленню оберегів. Організовує та приймає участь у різноманітних заходах, передає та ділиться своїми знаннями, досвідом та вмінням. Таїсія Василівна розповіла про кожну зібрану хусточку – де знайшла чи купила, скільки їй років, який малюнок, як носили і зав’язували, використовували в різних обрядах. А ще жінки приміряли хустки, кому яка до лиця.





 Для  присутніх було оформлено книжковий перегляд «На хустки Україна багата».






Немає коментарів:

Дописати коментар