Ласкаво просимо Вас до нас в бібліотеку. Відвідайте, не пошкодуєте!

четвер, 26 квітня 2018 р.

Чорнобиль…Трагедія… Пам'ять.


       Під такою назвою в історичному музеї пройшов виховний захід присвячений 32 річниці з дня аварії на Чорнобильській АЕС. Перед  учнями 10 класу Веселинівської гуманітарної гімназії імені Б.М.Мозолевського (кл. керівник Ковальчук Л.С.) виступили: ліквідатор аварії на ЧАЕС  Арабов М. Д., керівник історико-краєзнавчого гуртка Веселинівського БДТ  Шепета С.А. , бібліотекар відділу  обслуговування  Веселинівської центральної бліотеки  Юсипей О.О. та директор Веселинівського історичного музею Бурим Ю.П.


Що таке Чорнобиль для України?
Це 3 млн. 400 тис. постраждалих від Чорнобильської аварії та її наслідків, з них 1 млн. 260 тис – діти.
Це 10 % території , що зазнала прямого радіаційного ураження.
Це 160 тисяч людей із 170 населених пунктів, яким довелося покинути рідні оселі і переїхати в інші місця проживання.

   Про героїв-пожежників котрі ціною свого життя першими пішли в «атомне пекло» реактора, нез’ясовані причини аварії та фактори, які спричинили саму трагедію розповів Бурим Ю.П. Були названі прізвища 16 ліквідаторів  які сьогодні проживають на території  Веселинівщини.

    Шепета С.А. розповів про своє перебування  в м. Чорнобиль та на будівництві  АЕС під час проходження студентської практики в 1974 р. Він бачив з яким піднесенням говорили чорнобильці та будівельники АС про перспективи які відкривала для них атомна електростанція. Сергій Андрійович  зачитав свого вірша «Гірка дата».

 Про своє перебування в зоні самої аварії атомного реактора розповів ліквідатор-полковник у відставці Арабов Михайло Дмитрович, який у квітні 1986 р. організовував роботу ліквідаторів з безперебійного виготовлення високоякісного бетону для об’єкту укриття реактора.

Юсипей О.О. ознайомила з книжками з виставки літератури «Чорна трагедія на кольоровій землі». На закінчення заходу  учні гімназії зачитали вірші та подарували ліквідатору весняні квіти.

Немає коментарів:

Дописати коментар