Ласкаво просимо Вас до нас в бібліотеку. Відвідайте, не пошкодуєте!

суботу, 28 квітня 2018 р.

По той бік життя


Година історії
27.04.18.
Бібліотекар читальної зали Веселинівської ЦБ Л.М. Гордович розповіла про те, що щорічно 11 квітня світ відзначає Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів.
Саме в цей день в 1945 році в’язні Бухенвальда підняли повстання проти нацистів та вибороли свою свободу й отримали шанс на життя. 11 квітня — день входження американців на територію Бухенвальду — і був прийнятий як дата, коли відзначається «Міжнародний день визволення в'язнів нацистських концтаборів». Після переходу табору під юрисдикцію СРСР табір було долучено до системи концентраційних таборів НКВС, а 1948 повністю інтегровано в систему ГУЛАГ.  Всього на території Німеччини та окупованих нею країн діяло більше 14 тисяч концтаборів. За роки Другої Світової війни через табори смерті пройшли 18 мільйонів чоловік, було знищено понад 11 млн чоловік,  з них 5 мільйонів – громадяни Радянського Союзу.


Директор Веселинівського історичного музею Ю.П. Бурим розповів про гетто створені під час війни на території нашого району, назвав   імена наших земляків, які побували в таборах смерті. Слухачка Університету Третього віку Г.І. Короленко прочитала вірш Ю.Батурина «Близнецы» про досліди над дітьми в фашистських  концтаборах. Присутні переглянули відеофільми про цю сумну дату та відеоролик пісні «Бухенвальдський набат».

Люди мира, на минуту встаньте!
Слушайте, слушайте:
Гудит со всех сторон –
Это раздаётся в Бухенвальде
Колокольный звон,
Колокольный звон.
Звон плывёт, плывёт
Над всей землёю,
И гудит взволнованно эфир:
Люди мира, будьте зорче втрое,
Берегите мир, берегите мир,
Берегите, берегите,
Берегите мир!
Берегите, берегите,

Берегите мир!

Немає коментарів:

Дописати коментар