Ласкаво просимо Вас до нас в бібліотеку. Відвідайте, не пошкодуєте!

середу, 13 лютого 2019 р.

В єднанні сила й міць держави
      25 січня в читальному залі «Публічної бібліотеки»  Веселинівської селищної ради, було проведено заняття – історичний екскурс «В єднанні сила й міць держави» для слухачів «Університету ІІІ віку».
      Бурим Ю.П. розповідав про події які відбулися  22 січня 1919 року.  22 січня 2019 року відзначаємо  100-річчя  проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. Оригінал Акту зберігають у державному архіві і нікому не видають на руки -  виняток  
роблять лише на День соборності.  Це свято, яке відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР), що відбулося в 1919 році. Офіційно День соборності відзначають з 1999 року. У цей день прийнято також згадувати іншу подію, яка відбулась рівно на рік раніше – 22 січня 1918 року: прийняття IV Універсалу Української Центральної Ради, яким проголошувалася повна незалежність УНР. Надрукований Акт на цупкому папері, трохи більшому за звичний А4. Текст набраний з допомогою друкарської машинки з новою стрічкою. Власне, це й допомогло зберегти документ майже неушкодженим.




Немає коментарів:

Дописати коментар